+ Do you ever wonder what your life looks like through someone else's eyes?
Hi, I'm Int. Age 19. I do love arts and cats. Also a coffee,chocolate chip cookies and Harry Potter obsessed. I blog about what i loved to and sometimes my writing got lost from radar, so if you find it awful that makes your blood boil, just let me know.
blog name: int.co
online:
of:
owner: int.
followers: ++
Thursday, April 30, 2015 at 12:34 PM with 0 comment(s)



Assalamualaikum . Hey, im back yohooo xD setelah sebulan meringkuk di asrama, akhirnya dapat juga pulang ke rumah dengan bahagianya. *wahhh*



Hmmm, ni hah, act nak citer something pasal kat skolah pagi tadi. Nak tahu tak? Ke tak nak ?
Tak kesah lah, Qillah tetap nak story pfttt xD
Pagi tadi, time m/p PQS (stands for Pend. Qur'an Sunnah), kumpulan yang buat pembentangan tajuk Zina, Qazaf dan Li'an ade tayang video pasal hukuman rejam ngn sebat. Ya Allah, seram gile lahh.
Gerun rasanyer bile tengok video tuh. Si pesalah akan dibawa di tengah2 khalayak ramai, then dibacakan kesalahannya, pastu baru hukuman berjalan. No wonderlah antara hikmah hukuman rejam ngn sebat ni dibuat di khalayak ramai untuk menimbulkan kegerunan bagi org yg tengok hukuman tuh dijalankan.

Hukuman rejam is for penzina yang dah berkahwin, lelaki mahupun perempuan or in Arabic is محصن.  As for hukuman sebat pula ialah hukuman bagi penzina lelaki and perempuan who're still not married yet. Dalam istilah arab is غير محصن. Hahhh.

Nampak tak betapa Islam jaga umat dia. Dua2 hukuman ni berlandaskan hukuman hudud. Hukum Allah. Selesai hukuman ni kat dunia, kat akhirat nnti pendosa tuh tak kene seksa lagi dah untuk kesalahan zina yang dia buat tuh. 
Subhanallah .




Pernah dengar tak ayat nih?

يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَٰكُم مِّن ذَكَرٍۢ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَٰكُمْ شُعُوبًۭا وَقَبَآئِلَ لِتَعَارَفُوٓا۟ ۚ إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ ٱللَّهِ أَتْقَىٰكُمْ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌۭ

“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa – bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” [QS. Al Hujuraat (49):13]
  

Faham ? Meh sini Qillah bgtau. Allah ciptakan lelaki dan perempuan ni drpd pelbagai kaum dan suku supaya dapat kenal mengenal antara satu sama lain. Dan di akhirnya nnti akan ada konsep perkahwinan. Paling tepatnya, perkahwinan yang dibina atas dasar keimanan dan cinta yang menuju  kepada redha Ilahi

Macam mana nak jaga diri daripada buat zina? Tepuk dada, tanya iman. Semuanya bermula dari dalam diri. Cuba jauhkan daripada sebarang perkara yang boleh membawa kepada sekecil-kecil zina.Takyahlah rapat sangat dengan kaum yang berlainan jantina tuh. Setakat kawan biasa2 tuh takpelah. Biasakan diri untuk sentiasa tundukkan pandangan . Elakkan daripada bergaul terlalu bebas antara lelaki dan perempuan. Sebab nanti bila nafsu syahwat dah menguasai diri, mulalah iman tunggang terbalik dan akhirnya akan terjerumus kepada zina.
Masa tuh syaitan akan bersorak kemenangan, nak ke?

Qillah bukan sempurna mana pun nak bagitahu bende2 nih semua, yelah as Qillah sendiri pun ade kawan lelaki. Kekadang tuh chat gak ngn kwn2 lelaki. Tapi, Qillah belajar untuk berubah. The past is past, let it go. Now,bkk chapter baru, ubah menjadi yg lebih terbaik. Qillah tgh cuba untuk jaga hati daripada buat zina. Ye, zina hati.


وَلاَ تَقْرَبُواْ الزِّنَى إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاء سَبِيلاً
“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk,” (al-Israa': 32)




Cinta satu fitrah. Tapi boleh jadi fitnah kalau tak berlandaskan syariat Islam. Tipulah kalau Qillah kata Qillah takde suka sape2.Cume Qillah lebih suka simpan perasaan tuh. Couple? Haram lah. Ape guna setiap masa mengaji, solat tak tinggal tapi dalam masa yang sama kita buat bende haram? Tenang ke hidup? Qillah pernah terbaca satu ayat,kalau kita suka someone, jangan bgtau sapa2. Kita ngadu je dekat Allah segala perasaan kita terhadap org tuh. Kalau kita bgtau org, nnti lama2 Allah akan hilangkan rasa suka kita kat org tuh.
Selalu doa supaya kita dikurniakan jodoh yang baik. Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik. Check diri, baik ke kita?

'If you are looking for a spouse, look for the one who will take you to Jannah.'



Kejar cinta Allah dulu, then Allah akan hadirkan buat kita seseorang yang mampu mencintai kita kerana Allah.


'Aku hanya ingin cinta yang halal, dimata bumi dan juga di akhirat, dengan izin-Nya.'


May Allah ease.

Fi hifzillah, engkau yang jauh di mata.





Labels: ,



0 Comments:

Post a Comment

A few nice words can help a person more than you think.